Skötselråd

Först och främst.

Din nya piercing kommer att läka mycket snabbare om du tar hand om din kropp då HELA kroppen innefattas under läkningen. Genom att sova och äta ordentligt så ger du kroppen bättre kriterier för att kunna läka din piercing. Tre fasta mål mat om dagen och gärna mellanmål. Se till att äta mycket frukt och grönt och förstärk gärna med vitamintillskott. Drick ordentligt med vatten.

Tvättning av din piercing.

Börja med att tvätta dina händer med tvål och vatten. Tvättar när du står i duschen spola gärna din piercing under 4-5 minuter med ljummet vatten så att sårvätskan runt din piercing mjukas upp och släpper. Skulle det finnas sårvätska kvar så använd gärna en tops med H2Ocean eller vanlig saltlösning för att få bort resterande sårvätska. Vi rekommenderar att ni tvättar 1-2 gånger dagligen under läkningsperioden. Tvätta INTE för mycket då detta kan irritera vävnaden samt göra den torr och sårig. H2Ocean kan användas 3-4 gånger dagligen. Spola bort saltlösningen efter att du tvättat så att saltet inte torkar ut huden runt piercingen.
Vid piercing i munhålan så sköljer ni även munnen med H2Ocean-munskölj eller saltlösning efter varje stort mål mat.

Detta är normalt:

Svullnad, rödhet, och sårvätska samt att det kan blöda en aning de första dagarna. Detta är normalt! Skrapa inte bort sårvätska med naglarna utan denne skall tvättas bort med ljummet vatten eller saltlösning.

LYSSNA PÅ DIN KROPP OCH ANVÄND SUNT FÖRNUFT!

Detta bör du undvika:

 • Sårrengöringsprodukter som innehåller: alkohol, jod, hydrogen peroxid, klorhexidin. Alla dessa produkter är ALLDELES för starka för att tvätta en nytagen piercing med och gör för det mesta att det tar längre tid att läka!
 • Bastu, pool, solarium och insjöar.
 • ALKOHOL!
 • åtsittande kläder.
 • Smink och annan form av kosmetika.
 • Oskyddat sex. (Gäller vid genitalpiercing.)
 • Röra på smycket. Det kan inte att växa fast.
 • Om du har piercat örat så försök att sova “på andra sidan”. Ta det försiktigt när du använder hörlurar, mobiltelefon, mössor och halsdukar. Rengör dessa saker ofta medan din piercing läker.
 • Starkt kryddad mat, fruktjuicer, varma drycker, tugga på diverse saker såsom tuggummi, pennor och saker du hittar på marken samt oral kontakt. (Gäller munhålepiercings.)

Se till att:

 • Byta handduk ofta!
 • Byta sängkläder ofta!
 • Inga djur i sängen!
 • Köpa ny tandborste! (Gäller vid piercing i munhålan.)

Saltlösningsbad:

Varma saltlösningsbad kan påskynda läkningen av din piercing och kan göras så ofta du vill men skall göras minst 2 gånger i veckan. Vid akuta problem råder vi till att ni gör detta 3 gånger dagligen. Allra bäst är att köpa saltlösning på Apoteket eller hos CALM men om ni vill göra egen saltlösning så gör ni så här:
Lös upp fjärdedels tesked havssalt i 2,5 dl vatten och låt svalna. Det skall vara varmare än kroppstemperaturen.
Om du använder köpt saltlösning så tappar ni upp detta i ett RENT glas och värmer i mikrovågsugn i 10 sekunder.
Sätt glaset med saltlösning mot piercing-området och håll fast det där under 10-15 minuter. Värmen gör att porerna öppnas samt att blodgenomströmningen i området ökas så att överflödig vätska i såret dräneras. Spola bort med ljummet vatten när du är klar så att inte saltet ligger kvar och torkar ut huden.

Kamomillte omslag:

I vissa fall rekommenderar vi att man gör ett omslag med ekologiskt kamomillte för att hjälpa till att reducera ärrvävnad samt rodnad.
Det man gör är att man på kvällen, efter att man har tvättat piercingen enligt våra rekommendationer, koka upp en kopp med ekologiskt kamomillte som man låter svalna så att man inte bränner sig på det. Dränk sedan en kompress i teet och håll det emot det irriterade området vid piercingen. Håll kvar kompressen i ca 10-15 minuter och skölj sedan bort det.